
OFFICE OF PASSENGER TRANSPORTATION 

COMPLIANCE REVIEW FOR  
SECTION 5310 AND 5311 TRANSIT AGENCIES 

SCHOOL BUS TRANSPORTATION 

TRANSIT AGENCY DATE OF COMPLIANCE REVIEW 

REQUIREMENT 

The Michigan Department of Transportation (MDOT) and its subrecipients are prohibited from providing 
exclusive school bus service unless the service qualifies and is approved by the Federal Transit 
Administration (FTA) Administrator under an allowable exemption. Federally funded equipment or vehicles 
cannot be used to provide exclusive school bus service. School tripper service that operates and looks like 
all other regular service is allowed. 

FTA defines tripper service as regularly scheduled transit service that is open to the public and that is 
designed or modified to accommodate the needs of school students and personnel, using various fare 
collection and subsidy systems. 

REFERENCE 

The FTA rule for school bus transportation is 49 CFR Part 605:  http://www.gpo.gov/fdsys/granule/CFR- 
2012-title49-vol7/CFR-2012-title49-vol7-part605/content-detail.html.  

EXEMPTIONS 

An FTA subrecipient may operate exclusive school bus service with locally funded buses, when stored in 
locally funded facilities, under the following conditions: 

1. The subrecipient operates a school system in the area and operates a separate and exclusive
school bus service for that system.

2. Existing private school bus operators are unable to provide adequate, safe transportation.
3. The subrecipient, a public entity, operated the service prior to August 12, 1973, or received a

grant for facilities before November 26, 1974.

REVIEW QUESTIONS 

1. Does the subrecipient operate exclusive school bus service?

If yes, under which exemption does it qualify? (Dispatch records/schedules will be reviewed to
ensure the service meets an exemption).

Comments: 

YES NO
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2. Is the service operated with locally owned equipment?

If yes, the equipment cannot be housed or maintained in a federally funded facility.

Comments: 

3. Does the subrecipient provide “tripper service”?

If yes, does the service meet the following criteria?

Regularly scheduled public transportation service?  

Buses are clearly marked as open to the public?   

Service was modified to meet the needs of students/school personnel? 

Service uses various fare collection systems or subsidies?  

Buses have no special designations (e.g. “school bus”)?   

Buses use regular bus stops (fixed route only)?   

Service is noted on published schedules (fixed route only)?   

School tripper service that does not meet the above requirements must modify the  service to 
comply with FTA requirements or discontinue the service. 

Comments: 

COMPLIANCE ANALYST DATE 

YES NO

YES NO 

YES NO 

Page 2 of 2MDOT 1471 (04/18)


	Check Box12: Off
	Check Box13: Off
	Check Box14: Off
	Check Box13a: Off
	Check Box14b: Off
	Check Box15z: Off
	Check1 Box13a: Off
	Check2 Box14b: Off
	Check3 Box15z: Off
	Text1: 
	0: 
	1: 
	0: 
	1: 

	0: 

	1: 

	Tex1: 
	0: 
	1: 

	Tex2: 
	0: 
	1: 

	Button4: 
	Tet: 
	Txt1: 
	0: 
	0: 




